Att välja rätt fönsterstorlek

När du ska byta fönster, så är det ju bra att ha samma fönsterstorlek som du har nu. Därför bör du mäta dina fönster, så att du får rätt fönstermått. Dock är det viktigt att göra på rätt sätt, så att du får exakta mått. Det så att dina nya fönster passar. 

För att mäta dina fönster så behöver du papper, penna och tumstock. Du kan mäta fönster på två sätt, modulmått och karmyttermått. Är det ett nytt hus, eller att du ska öppna upp nytt hål i väggen så är det bäst med modulmptt. Är det ett befintligt fönster som du vill byta ut till ett nytt, så är det bättre att mäta karmyttermåttet på befintligt fönster. När du har fått rätt mått på dina fönster ska de alltid beställas i bredd x höjd

Hur mäter man karmyttermått?

Karmmått är fönstrets faktiska yttermått. Oftast är det 20 mm mindre än modulmåttet för att man vill lämna justeringsmån och utrymme för isolering. Du mäter hela fönstrets bredd och hela fönstrets höjd. Dock behöver du tänka på att om fönstret är monterat i väggen så kan det vara så att du måste lossa foder från fönstret för att komma åt att mäta fönsterkarmens fulla bredd och höjd.

Idag finns det heller inte direka standardmått på fönster, eftersom att idag så ser alla hus olika ut samt att fönster går att tillverka i en mängd olika mått. Dock är ett populärt fönstermått 980 mm x 1180 mm som då ger ett traditionellt utseende på fönstret. 

15 Nov 2022